6 август 2023 г.

Мръсната сила на парите

    Съвременният свят дава възможност за генериране, за натрупване на огромни средства, от един човек, от една фамилия, от една компания. Средства излизащи извън пределите и представите на по-ранните поколения, живели на Земята. Тези пари дават и могат да дадат една огромна и мръсна сила на всеки един човек, пък бил той и неслучаен. Защо наричам тази сила мръсна? Защото тя е огромна и трудно контролируема, предразполага и изкушава човек към влияние и намеса в живота на другите хора, на цялото общество, на цялото човечество. Защото в крайна сметка, всяко нещо си има цена и както е казал някой нашега или наистина: „Което не може да стане с пари, става с много пари.”

    Огромната и тъмна енергия на многото пари, събрани на едно място, дори и за човек получил подходящо възпитание и ценности представи, притежаващ силна воля, са голямо изкушение, а какво да говорим за останалите?

    С много, дори и с не толкова много средства, може да организираш цветна революция, в която и да е държава, да внесеш объркване и смут във всяко едно общество. С много пари, може да създадеш каквато и да е политическа партия, която да задържиш във властта колкото време е необходимо. С много, много милиарди, може да поддържаш война между два братски народа, като руския и украинския народ, да накараш група хора да изтребва собственото си население и да унищожава собствената си държава. С две думи, с много пари може да поддържаш всякаква политика, колкото и да е странна, противоестествена или непонятна.

    Мръсната сила на огромните средства, концентрирани в сравнително малък кръг хора, днес се чувства навсякъде. И в крайна сметка има само един антидот, една противоотрова – чест, морал, съвест, вяра. Само така може да се спре тази мръсна сила, която може да докара огромна сила в ръцете и на най-големия слабак, подлец, нещастник и да го направи силен.

    На регионално ниво, за последните 30 години се нагледахме на такива мафиоти и нещастници, които с огромните си средства сътвориха само грозотия и оставиха разруха след себе си. На световно ниво, тези които действат днес правят същото, но последствията ще са за целия свят. Защото е много, много трудно да противостоиш и да контролираш силата на огромните пари.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар