10 февруари 2023 г.

Чан Чан - Уау

   От град Хуараз исках да отида направо в Кахамарка, но нямаше директен автобус. Очевидно трябваше да сляза от планината, отново към морския бряг, към град Трухийо. Мислех да подмина този град, въпреки че в него имаше поне два много интересни обекта.


   Въпреки че Трухийо е третия по големина град в Перу, с около 800 хиляди души население, ми направи много приятно впечатление именно с малките си улички и невисоките си къщи, в испански, или да кажем в средиземноморски, стил. Имаше и много приятен площад е центъра.

 


    Тук в хостела, в който се озовах, момчето ми поиска 90 солес, около 45 лева за самостоятелна стая, но реших че за 3 дена мога да си го позволя. За 40-45 лева в Турция по хотелите имаше и закуска, а тук даже това нямаше, но както и да е.



    Поне в Трухийо нещата се случваха лесно. Станах сутринта и тръгнах по посока на единия обект Чан Чан, който се намира на запад от града. Хванах даже градски рейс не се наложи да вземам такси. Рейсът ми изтърси след три-четири километра в една пустош срещу една табела, на която пишеше Чан Чан 1000 - 1470 година.


    Огледах си наоколо - не очаквах такива мащаби - беше нещо огромно! Измерваше се не в декари, не в хектари, а в квадратни километри...! Тръгнах първо да разгледам тази страна, която беше от горната страна на централния път, т.е. една изоставена огромна площ. Правих снимки, клипчета и стигнах до място където ме заеха едни кучета и се върнах обратно. Не може ли да разбере как тези индианци са имали такава представа и са постигнали такива размери...!


    После пресякох пътя и тръгнах към основните храмове и обекти. По-късно разбрах че градът е вписан културното наследство на ЮНЕСКО още през 1986 година. До основния храм имаше близо километър и половина път, а наоколо се редуваха огромни стени от кирпич, основи от жилищни квартали издълбани водоеми и какво ли още не.


   Туристите пристигаха с бусове и с таксита, но аз просто не бях разбрал за тези огромни размери на обекта. Слънцето беше доста силно през този ден и въпреки че бях тръгнал рано на обиколката, когато стигнах до самия главен обект, доста ме беше напекло. Седнах малко на сянка на една стоянка, очевидно за вътрешни хора, гидове и пазачи работещи на обекта.


    Тук видях, че този плик с вода за предпазване от мухи е доста популярен има го вече по цял свят... от заведението на Албена до навеса на пазачите в Чан Чан.


    И тук започнаха изумителни фигурки фризове и други изображения, отново от добре пречистена глина, върху сгради от кирпич, гладко измазани отвън. Хората вървяха с гидове, които им обясняваха на испански и на английски за какво става въпрос, а аз трябваше основно да се досещам.


    Но усещането от обекта беше много приятно и спокойно, имаше меко излъчване и естетично с тези красиви фигури и изображения.


    Следвайте рибките, пеликаните, нутриите и това е... Виждаше се и елемента стълба, за който ни бяха говорили в един от предишните обекти.


    Но този елемент стълба, тук беше съчетан и с водния елемент. Получаваше се нещо познато и от изображенията по нашите земи, от римско и предримско време.


   


    Силно впечатляващи бяха и едни форми, които се доближаваха до нашата канатица. Но аз съм виждал още преди много години такива форми по дрехи и платове от Еквадор, едно към едно с нашите и така наречения маказ.


    Накрая в последното отделение на това голямо пространство, където са се разхождали жреците имаше и едни кръгли форми, които не бяха нищо друго освен луната. Изобщо много любопитно и много приятно излъчване, пак да повторя.



    Отвънка имаше един огромен басейн, в който се събирала в сладководна вода, по-точно е извирала от почвата, понеже тук сме близо до морското равнище и подпочвената вода не толкова надълбоко. Но мащабите навсякъде бяха огромни. Да им се не надяваш на мисълта и размаха на тези индианци.



    След обиколката на този комплекс се наложи отново да притичам пеша около километър и нещо до археологическия музей, но поне видях още неща включително и една пирамида наречена Толедо.


    Музеят както и останалите, които видях до този момент - много модерен. Снимки от него ще си ги разгледате в линка към снимките от Чан Чан. А за него има информация в нета дори и на български, което показва, че наистина е значим обект.


https://photos.app.goo.gl/jjqB45W7hv4j9KAL9


























Няма коментари:

Публикуване на коментар