26 януари 2023 г.

Град Лима - снимки

     Като повечето българи и аз допреди един месец бърках Лима, столицата на Перу, с Ла Пас, столицата на Боливия. Дори и в момента едва ли бих могъл да изредя столиците на латиноамериканските държави. Но ето че съдбата, която си знае работата, ме доведе именно тук в Перу, а  не към Боливия, където се бях насочил в началото.

   Точно Перу се оказа, че е местният стар цивилизационен център, така както и нашата страна е един такъв център, а и целите Балкани в по- общ план. Но за това ще разкажа отделно.



    Град Лима впечатлява с едно много дълго стръмно крайбрежие, в основата на което, до самия океан минава една локална магистрала – три ленти в едната и три ленти в другата посока. Тази магистрала е била направена за да облекчи трафика в града. Затова и бреговете изглеждат така стръмно отсечени.



    Градът е разделен на различни квартали, които местните си наричат градове. Самият централен квартал на Лима е навътре от морето, на около десетина километра. Там има няколко големи площада, исторически сгради, главна улица. Но не знам защо от няколко места чух, че там е опасно... Затова и аз отседнах в квартал Мирафлорес.




    Това наистина е хубав квартал, прилича на западен град. Високи сгради, булеварди, градинки, заведения, бизнес офиси и културни центрове. Мирофлорис граничи с квартал Баранко, който също е много красив, но по друг начин. Тук има доста стари сгради спокойна и аристократична атмосфера. Туристите ги водят тук след обяд, малко преди залез, когато кварталът става още по-прелестен и прекрасен. През деня тази магия я няма, но надвечер се появява. Тук има един частен музей на испанска фамилия Осма, дала много е различни управници на страната. Този музей беше не по-малко интересен от музея Ларко, който се намира в квартал на север от Мирафлорес.


    По крайбрежието на Мирафлорес е също интересно, има цветя, цяла ботаническа градина, няколко много красиви площадки за наблюдаване на морето и залеза. Изобщо столичен град. Сега съм само на 40 км, а контрастът е огромен.

    Снимките се трупат с бърза скорост. Качих някои на google диск, но нещо не става. Сега давам други връзки, дано тези които искат да могат да ги видят. Има снимки от Мирафлорес, от Лима централна част, от Баранко, от двата музея, Ларко и Осма, от храма Хуака Пукяна, от протестите, от хостела и така нататък.

Мирафлорес - - https://photos.app.goo.gl/5rtcXUEQusm3tVJc6

Баранко - https://photos.app.goo.gl/ZSfqHYowi1cSb9JK6

Лима - исторически център -https://photos.app.goo.gl/NED4ovymErrLea6d6

Храмов център - Хуака Пукяна - https://photos.app.goo.gl/NPpfGKabRX51CFMu6

Музея Ларко - https://photos.app.goo.gl/CJwuQ5fZWpuBnExx5

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар