17 януари 2023 г.

Котките в парк Кенеди в Лима

    Преди да си поговорим за котките в парк Кенеди, да кажа други любопитни неща. Още първия ден срещу хотела видях една статуя на лъв, върху камък. Този балкански лев доста ме учуди и не знам какво всъщност прави тук. В Перу лъвове няма, дори питах специално... :)


    Наоколо в градинката около лъва имаше свещени камъни. За тези камъни, веднъж ми спомена Валери Кьорленски, чиито син е археолог и се интересува точно от културата на инки и индианци и е идвал насам. Тази тема за камъните ще я проуча по-внимателно, защото ме интересува.


   Такива камъни видях вече на няколко места. Очевидно са обработвани в някаква степен. Но са с много причудлива форма.


   Сега за въпросния парк Кенеди, който също се намира срещу хотела. Първата сутрин като го видях въобще не ми хареса и се учудих, защо шофьорът казва, че е много хубав парк. 


   Но наистина се оказа много приятен, когато го разгледаш отблизо. Особено в събота и неделя когато художници излагат тук своите картини. Тези картини действително са много интересни съвсем различни от европейските. Много експресивни и изобщо с различен стил.


    Красива гледка представляват картините и художниците събрани на това място. В парка без да се натрапват от пръв поглед, се оказа че живеят много котки, които са също нещо като атракция.


    То не е като да не сме виждали котки в Пловдив. Нашият град е градът на котките, с около 8000 котки ги бяха преброили по едно време. Сега може вече малко да са намалели. 



    Но тук в Лима, Перу, може би не са толкова много, затова така им се радват в този парк. Тук котките разбира се приличат на европейските, обаче спят в много особени пози. Това ми направи впечатление. Сигурно е от климата.


    Забелязах също, че от общината ги хранят, остават им гранули в едни кутийки навсякъде. Така че котките са осигурени, да не ги мислим.



    Е, разбира се, няма как да кача снимки на всички котки, може би са стотина... В парка има и други интересни неща. Ето например една снимка от перуанска керамика, разбира се възстановка, също от парка Кенеди. Използват по този начин да популяризират историята и традициите на страната, а и е красиво.


    Защо паркът е наречен точно Кенеди също не разбрах. Латиноамериканска му работа, малко като нашата... :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар