14 януари 2023 г.

Първи археологически обект в град Лима

     Посетих първия археологически обект, който се намира в самата столица Лима. Това е едно много интересно място, руините Пуклана или Пукяна.



    Този древен храм се простира на площ от 6 хектара, 60 декара, а е бил и още по-голям в древността. Строен е от кирпичени тухли, от кирпич, замесван и правен на ръка, без калъпи. Установено е, че изграждането на мястото е започнало около 200-та - 300-та година след нова ера. Води се от времето преди инките, доста преди това всъщност, цивилизация Лима. Прословутите инки идват всъщност чак в 15 век тук, стотина години преди да се появят и испанците. 




    Мястото е много интересно използвано е за обществени и религиозни нужди, а вероятно е за различни видове игри. Изграждано е в продължение на триста години - от втори до пети век от нашата ера.




    Разкопки се провеждат от около 30-40 години. Преди това е било просто един кирпичен хълм в центъра на града. Оказа се, че има и други запазени, но този е най-големият. Сега разкопките откриват и разкриват много неща за това място.



    Към обекта има много сполучливо приложение - малка ботаническа градина и малка зоологическа градина, с типични растения и животни от историята на Перу.




    Царевицата, фасулът и другите растения които видях тук, на първо четене не мога да ме убедят, че Америка родината на тези растения. Но така е известно и е световно прието.




    Имаше лами,  патици и едно малко животно което се нарича куи. Ето го на снимката отдолу.



    Появи се едно куче без козина, дебело с черен цвят, много особено. Било отпреди колумбовата епоха, което показва, че на този континент е имало кучета и преди това. Интересно е, че това куче се радваше най-много на японските туристи от нашата група, определено. Което пък вероятно доказва, че именно азиатци, 30 000 години преди новата ера се преминали Беринговия проток и са заселили двете Америки. 




    Имаше и малък археологически музей към обекта. След като видях всичко това мисля, че вече видях достатъчно и мога да си тръгвам... Шегичка, шегичка...




Няма коментари:

Публикуване на коментар