21 март 2019 г.

Кое е най-хубавото изложение за жилище?


През последните години виждаме интензивно строителство на жилища и сгради в Пловдив, но много малко от тях се съобразяват с изложението и подходящото разположение спрямо посоките на света. Това за съжаление важи и за по-старото жилищно строителство в града. Съчетанието между добро изложение и разположение спрямо околните парцели и улици, с които строителите обикновено се съобразяват, е рядкост.

Въпреки че Пловдив е доста горещ град през лятото, северната посока на разположение на жилището като цяло се отхвърля и не се предпочита. Обикновено най-търсен е югът и това е обичайната представа за добро разположение. Изтокът има своите предимства с ранното изгряване на слънцето, но и своите недостатъци. Същото може да кажем и за западното изложение, което особено в Пловдив също не се предпочита поради горещините в дългите летни дни.




Най-доброто разположение всъщност е югоизточното и това са знаели строителите още от най-древни времена. Югоизточната посока има следното невероятно предимство. През зимата когато слънцето запада ниско на хоризонта, то огрява по-добре и по-дълго именно югоизточната посока. През лятото когато слънцето се издига по-високо на хоризонта, е обратното - то огрява за по кратко тази посока, т.е. не напича излишно през деня. Още в римско време в тази посока, югоизток, са планирани и построени централните улици на града - тези с посока изток запад. Това е най-доброто разположение за нашите географски ширини и древните римляни са го знаели. Всички улици на юг от Трихълмието, а и където е било възможно, са били построени по този начин.

След Освобождението, преди сто и четиридесет години, когато е проектирана съвременният план на града до голяма степен тогавашните архитекти се съобразяват с това, особено в тогавашната южна част на града. Улица "Станционна" (днешна Иван Вазов) и всички успоредни на нея улици и от двете страни са проектирани по този начин. Те почти дублират древните римски улици в тази част на града, като посоката е още по-изразен югоизток, в сравнение с римския план. Добре е ако и съвременните строители и инвеститори започнат да търсят по-високото качество на предлаганите от тях жилища и се съобразяват и с тази значима особеност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар