6 април 2019 г.

Прощално слово - проф. Иван Кирилов Киряков


ПРОЩАЛНО СЛОВО
ЗА И В А Н   К И Р И Л О В  К И Р Я К О В

СКЪРБЯЩО СЕМЕЙСТВО !
ПОКРУСЕНИ БЛИЗКИ И РОДНИНИ!
ОПЕЧАЛЕНИ СЪСЕЛЯНИ И ГОСТИ!

В плетеницата от личности, изплели венеца на Славейно в неговата над 300 – годишна история, безспорно ще стои името на
И В А Н  К И Р И Л О В  К И Р Я К О В.
Печалният камбанен звън вчера разтърси душите и сърцата на всички славейновци, а Киряковският, Добровският и Чиловският родове са съкрушени от скъпата загуба.
С горест и болка, с препълнени от сълзи сърца, ние дойдохме да съпроводим до вечното му жилище един от стожерите на днешно Славейно, големия родолюбец, нашия професор Киряков.
Роден е на 13 август 1943 година в Славейно, в прогресивното и напредничаво семейство на Юрдана и Кирил Кирякови. Точно в домашното огнище започва изграждането и извисяването на Иван като човек и личност. Природната интелигентност на родителите и доброто възпитание се преливат в трите деца и дават своите плодове.
Любознателният Иван завършва основно образование в Славейно, гимназия в Чепеларе, а висше в Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски” със специалности биология и химия.
Искрицата, любовта към биологическите науки е вече запалена. Започва неговото стремглаво, професионално изкачване нагоре като преподавател и учен. Минава през всички етапи на професионалния растеж.
През 1967 година вече е биолог-специалист в Катедра Ботаника в Пловдивския университет. Следващата година спечелва конкурс и става асистент по систематика на растенията в Катедра Ботаника. От 1972 до 76 година е старши асистент,а след това 7 години е главен асистент. Докторската си дисертация защитава през 1977 година. През 1983 година след конкурс вече е доцент по ботаника, през 95 година придобива научното звание – кандидат на биологическите науки.
Утвърдилият се вече като преподавател и учен Иван Киряков е избран за професор през 1998 година.
Десет години е ръководител на Катедрата по Ботаника при Биологическия факултет – до 2005 година.
В периода 73-86 година е на специализации и обмяна на опит в Унгария, Полша, Молдавия, Югославия.
Учебната си и научно-изследователска дейност споделя в 97 публикации в областта на екологията, систематика на растенията и биологичните ресурси. Автор е на 2 учебника и 3 учебни ръководства. За професионалните си успехи получава множество награди.
Едновременно с блестящата си трудова биография, Иван Киряков създава образцово семейно гнездо. През 1974 година свързва живота си с Венета Лукова, потомка на големия Луковски пловдивски род и славейновския Чиловски род. Младото семейство се установява в Пловдив. Живеят в любов, разбирателство и хармония почти половин век и са едно от семействата в елита на града. Двете деца са голямата радост в семейството. Синът Андрей е археолог, дъщерята Мария завършва икономика в Германия. Преди година семейството се разраства и Иван имаше щастието да се радва на снаха и зет, на двете си прекрасни внучки.

Опечалено събрание,
Когато се разделяме с този горд и достоен наш съселянин, с признателност подчертаваме неговата обществена ангажираност през целия му пълноценен, съзнателен живот.
Голям родопчанин и патриот, той обичаше до дъното на душата си Славейно и планината ни. При всяка възможност идваше в родното село, вдъхваше силата и красотата на родопския говор и родопските песни. Затова дълги години бе председател на Славейновската земляческа дружба в Пловдив.
Дълбокото му чувство за хумор му даваше философско виждане за живота и смъртта, като стоически се бореше с болестта през последните години.

ОПЕЧАЛЕНИ БЛИЗКИ!
Вашият скъп съпруг, баща, дядо, брат и сродник ще липсва на всички ни. Той бе обичан, уважаван и ценен от колеги, приятели, роднини, съграждани и съселяни. Затова споменът за него ще бъде красив и траен.
Скъпо семейство, приемете най-сърдечни съболезнования от Кметство Славейно, от обществеността на Славейно и целия район.

8 март 2019г.       Гуча Шишманова

 


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар