26 януари 2019 г.

Тихото ограбване на България продължава

Докато българите са заети с междуличностни конфликти и вътрешнопартийни дразги, тихото ограбване на България продължава. Това ограбване не е само по една линия - от страна на Русия или страна на Америка, на Турция или на ЕС - това ограбване е от всички посоки. И цялата борба между големите е за това, кой ще докопа по голям дял от нашите природни ресурси, от нашите спестявания, от нашата индустрия, доколкото я има.
В края на миналата година стартира експлоатирането на рудник "Ада тепе" край Крумово за добив на злато. Е след десетилетие на договаряне и убеждаване на населението днес като че ли всички са доволни. В региона има трудова заетост, покрай строежа на рудника, опасните технологии за добиване чрез цианид са заменени с други, фирмата експлоататор "Дънди прешъс" ще инвестира годишно половин милион в община Крумов град и така нататък. Общата инвестиция ще бъде около 175 милиона лева, а срока на експлоатация, включително рекултивация на терена е 15 години. Всички мълчат срамежливо за процента, който ще получи държавата от тази концесия, но от други подобни случаи знаем че той е около 1.5. процента. Очакваният добив е 4500 тона златен концентрат, т.е около 2 милиарда лева годишно, но какво пък толкова, хората имат и големи разходи по разни дейност. Ще бъдат преработвани 870 000 тона рудна маса годишно.
Но не си мислете че са виновни американците или в случая канадците. Луд е не който яде зелника, а този който му го дава, както е казал народа. Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" повече от десет години е на загуба и не плаща данъци, понеже отчита загуба всяка година. Но това е практика и на други големи компании, с международна известност. Действително дружеството е определено като едно от най-големите в централна и Източна Европа. Все пак чрез другите си дружества и дъщерни фирми "Лукойл" плаща големи данъци на хазната.
Крадците обичат тишината и комфорта. Не обичат да бъдат осветлявани ни най-малко. Дори за дребно осветляване на различни схеми глупаците, които правят това, заплащат с живота си. Последен такъв случай с убитата журналистка от Русе Виктория Маринова...

Няма коментари:

Публикуване на коментар