16 февруари 2013 г.

Кога е най-дългият ден в годината?

Подобно и на "най-късият" ден, най-дългият ден в годината не е само един, както обикновенно си представяме.
Слънцето достига своя зенит във втората половина на месец юни. От 17-ти юни започват най-дългите дни в годината, които продължават цяла седмица. През това време продължителността на светлата част на денонощието е около 15 часа и 20 минути. Слънцето изгрява в 6 часа без 11 минути и залязва в 21 часа и 9 минути. Това лятно слънцестоене продължава чак до 25 юни, когато изгрева започва да настъпва с минута по-късно от предишния ден, но залезът е по същото време. Така най-дългите дни в годината продължават от 17 до 24 юни.
От 25 юни до 3 юли слънцето продължава да залязва в 21 часа и 9 минути, т.е. деня намалява само поради това, че слънцето изгрява с минута-две по късно. И чак от 4 юли слънцето започва да залязва по рано от предишния ден, както и да изгрява по-късно. Т.е. денят започва да намалява по-интензивно и сутрин и вечер, с по няколко минути на ден.
Виждаме, че в най-високата си точка, слънцето се преобръща бавно и постепенно, както се преобръща бавно и постепенно и по време на периода на зимното слънцестоене, само че този път с обратен знак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар