6 юни 2011 г.

Столетник - юка

България е южно-континентална държава. Цитрусовите култури виреят трудно тук, при съществуващите в страната климатични условия. Южни и екзотични растения се срещат рядко, но все пак не са необичайни.
Растението юка, известно още като столетник, е едно от тези растенията, които виреят в по-топлите области на България и внасят южен полъх в нашата природа. Юка е доста непретенциозно растение, обича сухите почви, а и издържа на ниски температури. Външния му вид, с тесни, заострени листа, може да изглежда ефектен за някои хора, за други семпъл, но определено носи усещане за нещо по-далечно и средиземноморско. Когато юката разцъфти, в началото на месец юни, изненадата от тоталната промяна на външния й вид е голяма. Това вечнозелено, многогодишно растение, цъфти с бели камбановидни цветове, подобни на момината сълза, но в много, много по-големи размери.
В момента юките цъфтят и могат да бъдат видени в цялата си красота. Особено ефектни са когато са събрани повече броя на едно място.



Тази година, в средата на септември юките пак разцъфтяха. Незнам дали това е обичайно за тях или се дължи на сухото и горещо време.

4 коментара:

  1. Да много красиво цвете:)Има го в градинката на ВМИ и винаги ми е харесвало, може би защото е екзотично. Благодаря за интересната информация.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, всъщност има го на доста места в града. Особено когато цъфти е много ясно забележимо : )


    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Като изсъхне се реже, или може да се отчупи просто, когато цветът е изсъхнал. Но внимателно, че листата на юката са много остри.

      Изтриване