21 октомври 2024 г.

Тошо Фашиста и Вълко Комуниста

    Всяко време ражда своите герои, а нашето не прави изключение от това правило. На деня на свети Мина (11.11) 1997 година, на второ четене в Парламента беше приет закон за връщане на горите на бившите собственици. В началото имаше повече ентусиазъм и приказки, какво ще се прави, отколкото някакви конкретни действия, а и липсваха съответните нормативни актове към закона.

В началото на 2000 година вече започнаха да се оформят конкретни предложения, да се създават нови структури и да се възстановяват стари. Събирахме се няколко пъти Тодор Т., Христо Д. - Христоза, Вълко В. и аз, още студент, като представители на по-големите собственици на гори, да решаваме какво ще правим по-нататък. Първоначално мнението беше да се създаде акционерно дружество и такова беше регистрирано. По-късно се разбра, че по-удачна форма на експлоатация на горите би била кооперацията, както преди 9-ти септември 1944 година.

Тук именно нашите герои се разделиха. Тодор Т., беше наречен навремето Фашиста, именно поради факта, че дядо му, по майчина линия, е притежавал доста гори и имоти в селото. Богдан Чилов, също и наш прадядо, от големия Чилов род, наистина е притежавал най-много гори, в реални и идеални граници. Въпреки че след девети септември не е бил обявен официално за фашист и враг на народа, това се беше случило с неговия внук, макар и под формата на прякор.

Братовчед му Вълко Василевски беше непознат за селото. Излязъл още като студент, дълги години работил и живял в Москва, рядко посещаваше родното си село. Вълко не само се появи, но и заживя в родното си село, като председател на възстановената кооперация „Мурджов пожар”. Скоро кооперацията се разви и е монополист в почти всичко, и по това прилича на социалистическите дружества и форми на управление. Това статукво изглежда все още е приемливо за хората, и работниците, и собствениците на гори. Като стар директор Вълко въведе своите правила за ред и организация в действията на ръководената от него кооперация. Нашата кооперация, която стопанисва над двадесет хиляди декара гори, стана пример за подражание за целия регион и има добро име.

Тошо Фашиста пък не можа да се съгласи с тази форма на управление и с отмяната на АД-то и се превърна в класически пример на опозиция. Обедини около себе си недоволни както от личността на Вълко, така и от неговите методи на работа и форма на управление.

Аз лично не заемам някаква позиция по отношение на тях двамата, понеже от една страна и с двамата сме роднини, а от друга и единият и другият ме дразнят понякога със своите действия. На мен ми се налагало да работя и с двамата и поне за мен и с единият и с другият не е лесно да се работи.


Славейно 2004 година



Послепис: 

Това го писах точно преди двадесет години, през 2004 година. Какво да ви кажа, пак съм тук, ама от 26 години вече съм на 48 години. Нашите герои са си живи и здрави. Както има един лаф тук на село – Стигнахме ги, на години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар