5 февруари 2023 г.

Селата в Кордилера Бланка

   Пускам отделен постинг за селата тук на това място, в подножието на Кордилера Бланка. 


    Планинската верига, която пресича цяла Южна Америка ние си я знаем като Анди. Само че местните я наричат Кордилери. Тук от едната страна на град Хуараз по-ниският дял се нарича Кордилера Негра, а от другата страна по- високият се нарича Кордилера Бланка, т.е. Черна и Бяла. По-високата част има много ледници и вечно заснежени върхове. Тук има постоянно течащи реки и повече вода, която се използва интензивно за земеделие.



   Селата и пейзажът в много случаи доста приличат на родопските, само мащабите са по-големи. А самите села са доста разхвърляни и разнебитени. Също така често край пътя растат кактуси и големи соколентни растения. Тоест имаш градина с картофи а под нея, над дувара растат разни кактуси и други странни растения...



    Нали съм си родопско чедо, най-много се впечатлих от ваденето на картофите, което се случва сега, в началото на месец февруари. Качвам и един видеоклип накрая, който не можах да се въздържа да не направя. Иначе тук отглеждат още царевица, която е много различни видове. Видях и големи оранжерии в които отглеждаха цветя. Видях и големи градини с кайсии и праскови. А надморската височина е между 3 000 и 3 500 м.


    Видях и едни огромни площи със саксии, в които бяха посадени някакви дръвчета или храсти, но така и не разбрах какво е това. 



    И един традиционен предмет, нещо като кобилица, който обаче не можах да разгадая, мисля че се използва от мъжете.

    След определена надморска височина, около 3500 метра пейзажът се променя. На това място свършват селата и обработваемите площи и започват природните паркове. Интересно е че тук дървесните видове стават сякаш още по-екзотични отколкото на по-ниското. След това свършват и те и започват само скали, водопади, ледници, езера и други красоти. 



     Това на последната снимка е някъде май над село Кутела... :)  Шега разбира се, но много прилича. 

    Иначе такива бяха селата само от тази страна на планината. От другата страна и в Кордилера Негра са по-различни.





2 коментара:

  1. Нашите картофи още дълго ще си чакат посева. При мен има метър сняг на 700 м. надморска височина.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, разбира се. Това беше казано на шега, защото винаги има съревнование в земеделските работи и съпоставяне с другите...

    ОтговорИзтриване