8 януари 2019 г.

Пловдивската телевизия и моделът "Заедно"

През настоящата 2019 година, нашият град Пловдив ще бъде домакин на събитието Европейска столица на културата. Това събитие ще премине под мотото "Заедно", събиращо в една дума обществените традиции на нашия град, погледът ни към бъдещето и посланието ни към европейския и останалия свят.

Вече повече от двадесет години, програмната политика на пловдивската телевизия "Тракия" е подчинена на това мото, въпреки че официално не е записано, под емблемата и символите на телевизията. Моделът "Заедно" се проповядва ежеседмично, дори бих казал ежедневно от студията на единствената вече пловдивска телевизия. Право на глас и на участие се предоставя на всички, независимо от тяхната възраст, пол и вероизповедание. Предоставя се трибуна за проблемите на всички граждани на града, независимо от техният етнос, социален статут, възраст и образование. Толерантност е водещата политика на телевизията. Тя произтича не само от съзнанието на работещите в телевизията и нейният управител Евгени Тодоров, но отразява столетните традиции в това отношение на нашия град.

Ако днес сме свидетели на нарастваща конфронтация в обществото по множество въпроси, политически, икономически, културни, етнически, диктувани от по-голямата част от медиите в България, в това отношение пловдивската телевизия е един остров на обективността и толерантността. Действително, поддържането на огъня и напрежението носят дивидент на всяка една медия, изразяващ се в повече четения, повече гледания, повече реклама и по-добра печалба. Пловдивската телевизия страни от този мейнстийм. А цената, която плаща за това, е голяма. Цената, която се плаща днес за това да поддържаш обективна и толерантна политика е висока, а може би е такава и във всяко едно време.

Вярвам че въпреки всичко, въпреки изоставането по различни проекти свързани с годината 2019, град Пловдив ще успее да защити мотото "Заедно" и да го предаде на останалия свят. Защото това е политиката на истинския пловдивчанин. Да бъдем заедно, не само в празника, но и в делника, не само в забавлението, но и в труда и обучението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар