8 януари 2014 г.

Българите преживяват на хляб, вода от чешмата и контрабандни цигари

В края на 2013, както и в края на 2012, а и 2011 излязоха почти едни и същи данни за спестяванията на българите. Българите спестяват все повече и повече и спестяванията на населението в банките гони вече 40 милиарда лева. От тези данни икономисти, банкери и политици правят различни изводи, като най-абсурдния е че в последно време българинът забогатявал.
От същите тези данни се вижда, че 60 процента от българите изобщо нямат банкови депозити. Тези 60 процента от българите не са и влизали в банка, освен може би да изтеглят кредит. Но и огромната част от останалите 40 процента разполага с трицифрени или четирицифрени суми по влоговете в банката и само 5 процента от населението има депозити над 10 000 лв. Бих искал да подмина и факта, че близо 1/10 от всички спестявания в банките са собственост на 0.003 процента от населението, но не мога да го направя.
Всеки, който днес живее в България вижда, че 3/4 от българите живеят, както се казва от заплата до заплата, а голяма част от тези хора и мизерстват. Влезте в кварталния магазин и вижте какво си купуват хората. Влезте в кварталната аптека и сторете същото. Ще бъдете печално поразени от резултата.
Населението в България днес пазарува евтина и некачествена храна, дрехи от магазините втора употреба, пести от ток и отопление през зимните месеци, като предпочита да стои на студено. Голяма част от българите не може да си плати дори минималната месечна здравна осигуровка от 18 лв.
Българите днес не могат да мислят за друго, освен за допълнителна работа и набавянето на нужните средства за живеене. Думата "хоби" звучи абсурдно за повечето българи, а думата ваканция се свързва с ходене до родното село.
Случилото се през последните години в България, за съжаление не може бързо да бъде поправено. Но са необходими бързи и конкретни действия към преодоляване на огромната бедност и финансова поляризация на обществото.
Абсурдно е да очакваме инициативност, съвестно отношение, креативност, от едно бедно и оцеляващо население. Можем да очакваме само според думите на поета вековната злоба... на потиснатия отново да се прояви с пълна сила...

Няма коментари:

Публикуване на коментар