24 януари 2012 г.

Кали Юга и Ерата на Водолея

В митологиите на всички древни народи съществуват предания за "златни", "сребърни", "железни" и други епохи. Едни от тях - златните - са изпълнени с благоденствие, мир, щастие и просперитет. Други - железните (тъмните) - са подвластни на страданието, войната, страха, неравноправието.
Според ведическата митология на древна Индия, четири епохи се редуват една след друга и образуват един цикъл - сатя юга, двапара юга, третя юга и кали юга. Епохите са наредени от златна към желязна. Последната епоха е четири пъти по-кратка от първата, защото се предполага че времето при нея тече по-бързо.
Последната от цикъла - Кали Юга - е Тъмната или Желязната епоха. Най-общо казано тази епоха се характеризира с упадък на нравите, материализъм, лошо управление, разгръщане на страстите и пороците. Нейната продължителност е доста обезкуражителна, защото според митологията тя е около 430 хиляди години. Тук трябва да имаме предвид склонността на индийците към нареждането на много нули след единицата. Така че най-вероятната продължителност на епохата е около 3-4 хил. години. А и светлата (златната) епоха, която ще настъпи след нея, ще бъде така или иначе четири пъти по-дълга, както вече споменахме. Тя ще започне с появата на белия конник - Калки - който ще се пребори със злото и неправдата и ще възстанови истинския закон.
Началото на тази Светла епоха, най-вероятно е тъждествено с една друга дългочаквана епоха. Това е известната, според зодиакалното летоброене, Ера на Водолея. Едно от малкото сигурни неща за Ерата на Водолея е, че ще настъпи след края на Ерата на Рибите. Нейната продължителност и начало обаче също са предмет на дискусия и различни изчисления. Според някои Ерата на Водолея вече е започнала. Други поставят нейното начало в по-близко или по-далечно бъдеще.Няма коментари:

Публикуване на коментар