18 април 2011 г.

Любов и омраза ІІ

Бързам отсега да обявя, че месец май ще бъде посветен на източната мисъл и философия. С настоящата публикация правя едно предварително въведение в темата.
През годините на своето развитие, в различни времена и епохи, човешката мъдрост се е издигала до големи и труднодостижими върхове, но едни от най-мъдрите слова изричани някога, са тези събрани в сборника Дхармапада (санскрит) или Дхаммапада (пали). Това е една малка, но и твърде концентрирана, част от словата на Сидхарта Гаутама - Буда, изказани по различен повод и пред различни хора, преди повече от 2500 години.
Поученията в тази малка книжка, обхващат различни теми е проблеми. Отговорите понякога са изненадващи, но и изпълнени с мъдрост и съдържание. Понеже настоящата тема е за страстта, за любовта и омразата, това, което ми се иска да цитирам тук е следната мисъл на Пробудения. Той казва така - "Няма по страшен огън от страстта; няма по-страшна примка от омразата; няма по-страшен капан от глупостта."
За нас не остава много, освен да възкликнем - Какво невероятно сравнение! Колко правилно и колко валидно и към настоящия момент!
Примката на омразата здраво е стегнала България и българския народ. И колкото повече се поддаваме на омразата, толкова повече стягаме примката. Негативизмът, недоверието, злословенето, се превърнаха в лесен и евтин начин за печелене на внимание и популярност. Този евтин начин, който не изисква особени усилия, още по-малкото пък труд и професионализъм, се използва и от медиите и от политиците и обикновените хора и граждани на държавата. Бихме могли да кажем че по-лесно е да мразиш нещо, отколкото да се опиташ да го разбереш. Изисква се много повече труд да създадеш нещо, отколкото да го отречеш.
Знам че е трудно, но бих призовал към това, да не се поддаваме на омразата. Да не забравяме словата за това, че няма по-страшна примка от омразата, няма по-страшен огън от страстта, няма по-голям капан от глупостта.
Затова бъдете разумни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар