2 март 2011 г.

3ти март - една несподелена реплика

По традиция честването на 3ти март в град Пловдив се извършва на Хълма на Освободителите, т.е. на върха на Бунарджика, където се намира паметника на загиналите руски войни за освобождението на България. Честването преминава в тържествена и официална обстановка, като и самата атмосфера на върха на тепето допринася за това. Също така по традиция, реч държат някои от официалните лица, строени в редица пред паметника на Освободителите.



Преди три години присъствах на честването и заедно с другите граждани, изкачили се до върха, слушах речта на кмета на град Пловдив. Славчо Атанасов говореше патриотично и с реторични въпроси. По едно време, апелирайки към съвестта на всички присъстващи, кметът каза: " И не мога да разбера, защо не вървят нещата в България? Защо продължаваме да сме най-бедната държава в Евросъюза..." и така нататък, неща от този сорт. Тук едвам се въздържах да не извикам: " Ами защото давате лош пример бе, магарета крадливи!" Съжалявам че не го направих, но нямах желание за излишни емоции и спорове, а и само преди пет дена се бях прибрал от тримесечно пътуване из далечна Азия и все още бях завладян от други емоции.
Във всяко едно общество, действията на тези, които го ръководят са пример за всички останали. Дори и те да не са специалисти или професионалисти в дадена област, ако са съвестни и отговорни ръководители, обществото винаги върви към по-голяма материална осигуреност и благополучие. Ако не са такива се получава това, с което се сблъскваме вече толкова години - недоверие,високомерие,корупция и в крайна сметка нисък стандарт на живот.
На следващата година на 3ти март отново бях на върха на тепето. В редицата на стоящите пред паметника имаше известни промени. Нашият набор Иван Тотев беше вече там, в ролята си на областен управител. Той и Славчо Атанасов са най-вероятните опоненти за кметския пост наесен. И двамата са патриоти, интересуват се от история и т.н. Единият е по-млад, но и другият още е млад. Кой ще дава по-добър пример с поведението си като кмет на града и с управлението, още незнам...

Няма коментари:

Публикуване на коментар