17 февруари 2011 г.

Бързият път към удоволствието и съвременните условия

Животът на човек протича в търсене на удоволствие. Търсим удоволствието всеки ден, всеки час, всяка минута. Търсенето на удоволствие е може би най-трайното нещо, към което човек непрекъснато се стреми.
Това удоволствие може да бъде постигнато по много и най-разнообразни начини.
То може да бъде извоювано чрез победа – в професията, спорта, творчеството – за която победа са положени много усилия и време. Удоволствие човек изпитва, по време на и след добре свършена работа. Това е по-бавният и по-труден път към удоволствието. Той освен удоволствие, носи и удовлетворение, което чувство е по-трайно и по-неуязвимо.
Бързите пътища към удоволствието са многобройни и също така добре известни. За този, който пие, една чаша с твърд алкохол, или вино, бира, е бързият път към удоволствието. За този, който пуши, една цигара е бързият път към удоволствието. Търсенето на бърза печалба е бърз път към удоволствието. Изобщо бягството от задължения, незаслужената почивка и некоректното възползването от труда на другите е бърз път към постигане на собствено, нетрайно удоволствие и удовлетворение.
През последните години, към всички тези начини се прибави и още един – компютъра и интернета и информационните технологии като цяло. Развлекателни сайтове, чатове, игри, клюки и комуникации - всичко това предоставя възможност за един нов бърз път към удоволствието. Едно натискане на копчето и след минута сме във мрежата, където има всичко необходимо за да се забавлявате. Изкушаващо е да четем новини и информация за други хора, да играем на игри и стратегии, да участваме в чатове и сайтове за запознанства, да общуваме с приятели и непознати, да гледаме клипове и филми, да слушаме музика и изобщо да вършим всичко друго, но не и конкретната си работа и задължения. Със всичко това обаче бързо може да се преборим, като спазваме простото старо правило – Първо работата (и задълженията), после удоволствието (и всичко останало).
Да не забравяме това просто правило, ако искаме да постигнем трайно удовлетворение от живота, а не само да постигнем едно временно удоволствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар