8 февруари 2011 г.

Особености

Мислех да започна с нещо по универсално, но ето че регионалното бързо надделя.
На всички майнички, които се интересуват от историята на Пловдив, препоръчвам следната наскоро излязла книга – „Особености на филибелийския характер”

И понеже авторът Евгени Тодоров, все пак е реалист, е добавил и подзаглавие – „За Пловдив с любов и омерзение”.
Историите в книгата започват с описание на това, как групи пловдивчани се събират на полуразрушеното Марково тепе, по време на Втората световна война, седят върху загретите от слънцето камъни и гледат прелитащите към Румъния американски самолети. Правят залагания, колко от самолетите ще се върнат и колко не. Както се казва – Добре дошли във Филибето…
Книгата е приятна и интересна, особено за тези, чиято съдба е свързана по един или друг начин с древния град под тепета, или „типетата”, както се казва тук. Благодарим на Евгени Тодоров (собственика на ПОТВ), за положения труд и за приятното четиво, от което Пловдив отдавна се нуждаеше.

5 коментара:

  1. Марково тепе ... кой ли го помни ?
    Улиците са настлани с него...
    Сега на неговото място едно чудовище на име МОЛ закрива гледката към Бунарджика. Защо допускаме да се случват такива неща с нашия Пловдив?

    съседката ти :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти Руми,

    виж за мола не съм напълно съласен. На мен ми е сравнително симпатичен.
    За това, че не се чува позицията на гражданите, съм напълно съгласен. Още по-лошото е, че такава позиция често липсва. Но нали затова се борим ...

    ОтговорИзтриване
  3. Молът наистина е грозна грамада,несъобразена с мащаба и характера на околните сгради и пространство. Къде ще си разположи паркингите и защо изобщо "търговците" трябва да доминират над "храма". Няма свикване с дебелащината. Не казвайте,че и Айфеловата кула е била отричана в началото. "Симпатичен" - за да провокирате дискусия ли?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,

    все пак за паркингите е помислено. Молът разполага с 400 подземни паркинга, на две или повече нива. Първоначално бяха замислени 200 паркинга, после ги увеличиха на 400. Аз живея бул. Руски, съвсем близо до мола и наистина не искам да си представя трафика, след откриването му. Строителите на мола обаче допуснаха голяма грешка - не предвидиха построяването на кинозали - както "синема сити" в другия мол, така че въпросният трафик ще е по-слаб. Ако изобщо молът отвори врати. В момента той е обявен за продажба, за доста десетки милиони евро, но няма кой да го купи... Нищо чудно молът да си остане едно тепе, не толкова естествено, но по-цветно от предишното : )

    ОтговорИзтриване
  5. Може да го ползват за евтина киностудия или конгресен център - поне да не стои като празен хамбар...

    ОтговорИзтриване