2 октомври 2023 г.

Изкуственият интелект си показа зъбките

    По-малко от година след официалното стартиране на ИИ (Изкуствен Интелект) вече имаме първите тревожни сигнали какво предстои на човечеството. Тези сигнали засега са такива, че предизвикват повече смях и усмивки, отколкото притеснения, но мислещите хора могат само да бъдат силно разтревожени.

    ИИ по същество представлява самообучаващ се софтуер, т.е. самообучаваща се програма, която обаче при съществуващото днес огромно количество от данни и при зашеметяваща скорост на работа, прави това изключително бързо.

    През лятото излязоха, станаха популярни, няколко песни създадени от ИИ. Единият от примерите е песента на Кулио „Ганкстерски рай“ изпълнена от Франк Синатра. Тази песен никога не е изпълнявана от легендарния Синатра, а е изцяло плод на ИИ. Много е приятно да слушаш подобна версия, но... Но щом Франк Синатра може да изпълнява песента на Кулио, това на практика означава, че всеки би могъл да изпълни всичко! Стига да има достатъчно информация, достатъчна база данни. Това е доста стряскащо във всяко едно отношение!

    Тези дни се появи и клип, направен чрез ИИ, в който говорителката на БНТ Аделина Радева съобщава една измислена новина. Все още имаме възможност, по отношение на качеството да разпознаем фалшификацията на ИИ, но още не е минала и година от неговото стартиране. А какво ще е след още една година, след две, след пет? Дори и не искаме да си го представим...!

    В индуизма съществува понятие „мая“, което най-кратко се превежда като илюзия. Мая означава също светът на съня, съня на пазителя на вселената Вишну. На български тази дума е всъщност „омая“ – замайване, нереалност, илюзия, сън. Обратното на „мая“ (омая) е бдителност, будност, осъзнатост. Не се гледа добре на света във властта на „мая“, поне в индуизма. Такова време, когато светът е под властта на мая, се счита за лошо.

    С напредване на ИИ нашият свят със шеметна скорост се е насочил към света обладан от илюзията, наречена мая (омая). Това със сигурност ще е краят на една епоха – непреодолимо изпълване на света с илюзия.

    Засега е минала само една година и ИИ само си показва зъбките, а какво ще стане като порасне предстои да видим .

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар