16 април 2023 г.

Кога ще станем европейци?

    Има един много прост начин да разберем, че вече сме станали европейци. Европейци ще станем тогава, когато излезем от анонимността и започнем да се подписваме с истинските си имена. Да се подписваме с истинските си имена под или над собствените си коментари в сайтовете, във форумите, в блоговете.

    Все още българското общество масово живее в анонимността, не смее да изкаже собствена позиция, страхува се от осветляване или пък изпитва задоволство от сливане с масата от хора, от криенето зад гърба на колектива, нещо без съмнение останало от времето на социалистическа България.

    Хората почти масово в интернет форумите и коментарите не излизат с истинските си имена. Пишат мнения, изказват позиции, възмущават се или одобряват, но всичко това от позицията на една анонимност. Какво означава, че някой не се подписва с истинското си име?

    Означава, най-общо казано, че самият той не си вярва. Самият човек осъзнава, че изказва позиция, която е прекалено емоционална, или не е правилна, или е открито злонамерена и т.н. Сам не си вярваш, а се опитваш да наложиш мнението си на останалите? Ако не е така, защо не коментираш с името си, от какво се притесняваш? Не вярваш на себе си, на своята позиция по даден въпрос, а я представяш пред другите? Нямаш мнение, а претендираш за такова, нямаш смелост, а претендираш за такава, не си конструктивен, а претендираш че си.

    Не само в европейските интернет дискусии, от всякакъв формат, хората масово се подписват и излизат със собствените си имена. За наш срам трябва да кажем, че дори и руснаците са така и излизат с истинските си имена, когато заявяват позиция. А ние българите все още масово се крием зад псевдоними и обитаваме комфортното и размито пространство на анонимността. Кога ще се научим да поемаме отговорност за собствените си дела или поне за собственото си мнение?

    Няма да станем европейци докато не направим това. При изказване на позиция и за всичко останало, хората в България трябва да се научат да излизат ясно, със собствените си имена. Когато започне да се случва масово това, вече ще сме във Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар