22 август 2022 г.

Има време за всичко

Най-хубаво щеше да ми е в живота само да чета и пиша, но няма как - има и други дела, за вършене. 

И така по темата за това, че за всичко има време, както се казва в Библията. Когато бях малък и чувах думите от Еклесиаст, че има време за всичко, има време за всички земни дела, изпадах в тревожна възбуда и недоумение. "Но как така има време за всичко? Има толкова неща, които трябва да се свършат тук, на земята, и могат да бъдат свършени, как така ще има време за всичко, та Божиите думи ни убеждават да сме спокойни по този въпрос?" Според мен този опит за успокоение, че има време за всичко, когато е очевидно, че времето няма да ни стигне, беше просто един много спорен опит за успокоение на човеците. 

Сега от височината на своите 46 години, мога да потвърдя, че наистина в живота има време за всичко, колкото и да е невероятно, и да успокоя по-младите, които се съмняват в това. Наистина в живота има време за всичко, както е казал Еклесиаст (или Проповедника), да не изреждам всичките му думи: "Има време за всяко нещо, време (срок) има за всяка работа под небето; време да се родиш, и време да умреш; време да садиш и време да изкорениш насаденото; време да убиваш и време да изцеляваш; време да събаряш и време да съграждаш;" и т.н. и т.н.

На всеки ще му се даде достатъчно време, за да свърши всички работи, които трябва да свърши, преди да отиде обратно в небитието и всеки човек малко или много знае какви са му задачите на земята. Още едни думи на Еклесист, на които не бях обръщал внимание преди, че Бог е положил вечността в тяхното (на човеците) сърце. Затова и има време за всичко, ако и да е ограничен човешкия живот. А ако, отново да цитирам Еклесиаст всичко на този свят започне да ви се струва суета и напразно, просто седнете и си починете, без да прекалявате разбира се. След това отново ще откриете смисълът в живота...



И една
песен съставена по думите от Еклесиаст -

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар