1 април 2022 г.

Предложение за паметника на Съветската армия в София

Във връзка с дискусиите около съдбата на Паметника на Съветската армия в София, преди няколко седмици отбелязахме, че паметникът би придобил съвсем друг вид, ако се премахне само горната скулптурна група и се замени с нещо подходящо като символ.

Една примерна илюстрация на подобно предложение е желязна сфера, придържана от четири извити навътре дъги, стъпили в четирите ъгъла на постамента. Какво символизира кълбото, сферата, може да се пише много, но в случая е само пример. Също така има различни варианти за големина на въпросното кълбо, сферата и броя на дъгите, които може е също шест или осем, материала на изработка и т.н. Но дори и едно такова просто решение разкрива веднага ефектът, който би бил постигнат от едно преоформяне и преосмисляне на паметника.

Премахването на горната скулптурна група прави на практика паметника неузнаваем, извежда на преден план неговата висока естетическа и художествена стойност, която в момента остава скрита, „затисната” от групата с човешки фигури на върха. Каменната част изпъква и показва своите качества на добре изработен мемориал, в духа на класическите руски мемориални паметници, познати от нашите земи. Разбира се трябва да се преосмисли и преработи и текстът върху плочата, в основата на постамента.

При намиране на подходящо решение, различно от пълно премахване и демонтиране на паметника или пълното му запазване, биха се прекратили постоянните дискусиите около паметника, както и би се постигнало известно умиротворение в българското общество, поне по този въпрос. А ако веднъж постигнем съгласие по един въпрос, това ще означава че ще можем и по други.

И тъй като все пак днеска е първи април, нека предложението, да се схваща според желанието – на шега или на истина.

 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар