5 декември 2013 г.

Мишки срещу мене църкат

Напоследък забелязвам една сива мишка, която църка по различни въпроси, в обществените и частни медии.
Сивата мишка е съвсем невзрачна и безлична, но минава за политолог. Има си даже и име Антон и фамилия Тодоров.
Сивата мишка вади и показва различни документи пред камерата, документи с отдавна изтекъл срок на годност, до които може да достигне всеки, при наличието на време и желание.
От тези документи можем да разберем потресаващи факти, като например това, че Даниел Вълчев като ученик откраднал една книга от библиотеката! Друг потресаващ факт е, че президентът Росен Плевналиев служил в казармата като разузнавач и имал достъп до строго секретна информация свързана със сигурността на държавата! "Ставайки разузнавач през 1982 година в Автоматизирания изчислителен център на Генералния щаб, където се занимава с поддръжката на компютрите, той има достъп до супертайните на държавата!" Край на цитата.
Аз лично си спомням тези супербързи и супермощни компютри от средата на 80-те години. Викаха им Правец 8 и бяха произведени в България. Спомням си и програмата ДОС и Бехеровата скоба, която се поставяше в началото на всеки ред, преди задаването на командата. Спомням си и кое беше най-висшето възможно приложение на тези компютри - на тях можеше да се играе на Каратека! Признавам наистина - беше впечатляващо! Спомням си с известна носталгия за тези времена.
Сивата мишка изглежда също си спомня с носталгия за тези времена, когото вероятно е била на хранилка в службите на Държавна сигурност. От тези времена мишката си спомня и разни важни правила, най-важното от които е следното - няма честни и кадърни хора, всички са доносници, некадърници и маскари.
Или както беше обобщено накратко "Всички са маскари"- любима теза на БКП/БСП от началото, средата и края на прехода. Много удобна теза, която през всичките тези години размиваше вината за случващото се в държавата. И особено размиваше отговорността за случилото се през 45те години управление на БКП.
Тази теза напоследък отново излиза на мода, но тя винаги излиза на мода в тежки за БКП/БСП времена. С наличието на подобен вид тези и наличието на достатъчно сиви мишки, които да църкат срещу публиката в подходящия момент, сме свидетели на това как преходът в България се точи вече четвърт век...

1 коментар:

  1. Благодаря на Стършелите, че публикуваха горния текст във вестник "Стършел" в броя от 13.12.2013 г.

    ОтговорИзтриване