20 март 2011 г.

Ню Йорк - градът на катеричката

За разлика от България, безстопанствени домашни любимци, които да живеят на улицата са рядкост, както в Западна Европа, така и в Щатите. За сметка на това, като правило, из парковете и градините, в и около големите градове могат да бъдат наблюдавани различни видове птици, гризачи и по-големи бозайници. Най-често това са патици, гъски, катерички, зайци, дори сърни и елени. Всъщност, тяхното свободно съществуване из тези места, се дължи именно на отсъствието на бездомни кучета и котки.
Катеричките, които из нашите паркове са рядкост, отдавна се чувстват като у дома си в много от големите градове в Щатите. Дори и в големи градове като Ню Йорк и Вашингтон, те не се ограничават с живот в парка, а свободно обикалят из по-тихите улици, из дворовете и дори терасите на гражданите. В началото този факт впечатлява приятно туриста и гостът на САЩ, но след като свикне с присъствието на тези симпатични животинки, той започва да вижда и отрицателните страни на тяхното свободно съществуване.




Както казах, присъствието на тези животинки, подчертава отсъствието на безстопанствени кучета и котки. Ако отвъд океана имат нужда от такива, може да им внесем достатъчно. По време на моята обиколка из Източните Щати, единственото място, на което видях няколко котки, на улицата, беше Южна Флорида, което още веднъж подчертава южната традиция при отглеждането на котки по улиците на градовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар