13 декември 2012 г.

Кога е най-късият ден в годината?

Повечето хора знаят деня на пролетното и есенното равноденствие, съответно 20 март и 22/23 септември, когато денят е равен на нощта или светлата част от денонощието е равна на тъмната му част. Популярни са и другите две дати - на най-дългия и на най-късия ден - 20/21 юни и 21/22 декември. Дълго време и аз си живеех с това убеждение, че най-дългият ден е само един и най-късият също. Преди няколко години разбрах, че всъщност нещата стоят малко по различно и наистина се впечатлих когато един агроном ми каза, че най-дългите дни продължават цяла седмица, а и най-късите също.
Когато слънцето застава в най-ниската си точка то "заспива" за известен период, преди да се преобърне и действително това преобръщане е плавен и постепенен процес...
Ето как стоят нещата измерени в астрономическо време.
Най-късите дни започват още от 18 декември, когато продължителността на деня е около 9 часа и 2 минути. Слънцето изгрява в 8 часа без 8 минути и залязва в 5 часа без 6 мин. През следващите няколко дена слънцето започва да залязва с няколко минути по-късно, но за сметка на това и изгрява с няколко минути по-късно. Така продължителността на деня е отново 9 часа и 2 минути. Така чак до 26 декември, когато слънцето изгрява в осем часа без 4 минути, а залязва в 5 часа без една минута и съответно продължителността на деня е 9 часа и 3 минути. Така най-късите дни в годината продължават от 18 до 25 декември.
И това не е всичко. Още няколко дена слънцето изгрява с още една минута по-късно и от 29 декември чак до 8 януари то изгрява в 8 часа без 3 минути. Денят обаче вече се увеличава, защото залезът настъпва с минута две, по-късно от предишните дни. И чак на 9 януари и изгрева започва да настъпва по-рано и залезът по-късно, така че светлият ден се увеличава и от двете посоки и значително по-бързо. Както казах, бавно става "обръщането" на слънцето или по-точно обръщането на земята според земната ос.

15 коментара:

  1. Току що прочетох това. Попаднах тук, защото от скука търсех обяснение на наблюдението ми, че въпреки отминалото зимно слънцестоене, изгревът продължава да закъснява. Благодаря, потвърди се! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Свикнали сме да мислим с понятия добър- лош, голям- малък, висок - нисък. За съжаление в природата и в живота, нищо не и толкова просто и еднозначно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. По въпроса за пролетното равноденствие препоръчвам тази статия - http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=620:2012-03-21-10-47-05&catid=62:2011-05-19-16-46-24&Itemid=155

    ОтговорИзтриване
  4. Тук е описано защо и как слънцето "закъснява".
    http://www.sws.bom.gov.au/Educational/2/1/14

    ОтговорИзтриване
  5. Тази статия ми даде обяснение на много неща за смисъла на Коледа, Нова година, Коледа по стар стил. Датите не са никак случайни. Благодаря за детайлното обяснение.

    ОтговорИзтриване

  6. Това обяснява всичко много по -добре :))

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна статия за любознателните. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Кога се стъмва най рано ме интересува, кой е деня в който слънцето залязва най рано?

    ОтговорИзтриване
  9. Добра статия. Само поправи агроном на астроном:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, той наистина беше агроном... И действително в древността земеделската дейност и астрономията са били пряко свързани...

      Изтриване
  10. Браво, много полезна статия!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво, много полезна статия!

    ОтговорИзтриване
  12. И от мен имате поздравления за статията!

    ОтговорИзтриване