31 юли 2024 г.

Една малоумна фалшива новина обикаля медиите


Така наречените фалшиви нови успяват да пробият в сериозните медии почти всеки ден. Но си позволявам да нарека тази фалшива новина и малоумна, защото тя наистина е такава, понеже е много лесно проверима. Тя обаче за пореден път разкрива феномена за пълно надмощие на емоционалното над рационалното, така характерен за днешните времена, раздухван най-вече от така наречените социални медии.

Много и то сериозни медии, тиражираха новината, че фундаментът на знамето в Рожен се пропуквал и имало нужда от спешен ремонт, за да не падне пилонът. И това се случва само година след официалното откриване на 111 метровия пилон, с красивото ни национално знаме… Ужас!

Интересно е, че този път действително много сериозни и доказани медии, отразиха тази новина, без елементарна проверка. Новината се появи преди два дни, изглежда тръгнала от кореспондент на БГНЕС, доколкото е проследимо, при един бърз преглед. Започна нейното тиражиране в различните онлайн издания и дори се появиха вече коментари и анализи от сериозни хора по този казус, които обсъждат започналото пропукване на фундамента, в едно с нашите възможности като българи и нашия национален характер… Ужас!

И изобщо, действително има трагедия, не за друго, а защото се иска не повече от минута за проверка, за да разбере човек за какво наистина иде реч. Става въпрос, че има проблеми не с фундамента, на който е поставен пилона, а с една малка карта, с патриотични надписи, поставена отстрани върху голяма купчина чакъл. Тази карта, съставена от няколко мраморни плоскости, действително се е разместила, поради това, че не е поставена върху  стабилен фундамент, но тя няма нищо общо с пилона и проблемът с нея е съвсем минимален, отстраним в рамките на часове и със съвсем малко средства.

Обаче самобичуването в медии, в социални мрежи и канали вече започна - за това какъв ни е патриотизмът, какъв ни е национализмът, че едно нещо не може да направим като хората и т.н. Ясно е, кой има полза от разпространението на подобни твърдения и от коментари уронващи националното ни самочувствие. Но не става ясно, тази конкретна новина от проста глупост и малоумие ли е написана или всичко това е направено с умисъл, именно за да предизвика реакцията, която и предизвика.

Обръщам се към сериозните медии… Просто една елементарна проверка правете, не повече, по теми които могат да предизвикат подобна вълна от реакции. Ако другите хора, читателите, нямат време да проверяват информацията, то това е ваше задължение.