26 януари 2022 г.

Наближавайки възрастта на Раковски

Със своите 46-47 години, Георги Раковски е един от най-дълго живелите сред български поети и писатели, а също и революционери.

В 6-7 клас изучавахме за пръв път произведенията на Христо Ботев и на Христо Смирненски, на Никола Вапцаров и на Димчо Дебелянов. Ние тогава 13-14 годишни деца и възрастта от двадесет и пет години, на която е починал Христо Смирненски и двадесет и деветте години на Христо Ботев особено, ни се струваха доста сериозни. Не разбирахме защо е цялата тази драма, че тези български писатели и поети били умрели твърде рано. Бяха живели не малко, в нашите очи, според дотогавашния ни житейски опит.

Преди да навърши тридесетата си година беше убит и Димчо Дебелянов, на фронта в днешна Гърция, по време на Първата световна война. Но някак си неговата ранна смърт не се коментираше толкова, като да кажем на Христо Ботев или поне такива са моите спомени от училище. Виж Никола Вапцаров си беше направо живял човек, в нашите ученически очи, с неговите над тридесет години (33 години) живот и ранната му смърт не стоеше на преден план при разглеждане на биографията му. В неговия случай такива бяха последното стихотворение, което е написал - за него се спореше и се коментираше повече, кой можел да го спаси от смърт също се коментира редовно и подобни. Гео Милев също ни убягваше някак си, с ранната си смърт на 30 години, само споменаван в общия лист с рано загинали и починали български поети.

Виж, хора като Захари Стоянов с неговите 39 години бяха наистина една достопочтена възраст, а и Захари Стоянов не е бил поет, ами само писател. Освен това и журналист, сатирик, политик, станал е дори председател на българския парламент - изобщо дори нямам какво да коментираме в случая.

Наближавайки възрастта на всеки един от тези български поети и писатели, младият човек разбира колко действително е продължил техния живот. Само тогава може да си даде сметка, когато наближи или премине съответната възраст.

Ето сега аз днес вече приближавам възрастта на най-достолепния, на бащата на българската революция, на титана Раковски! Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, дори и един патриарх като Любен Каравелов (45 години!) не са достигнали неговата възраст... Наистина в представите ни Раковски изглежда още по-голям и улегнал, над петдесет годишен, но фактите са такива 46 години и половина... Няма дори навършени 47! 

Георги Раковски не успява да довърши поемата "Горски пътник" или по-точно казано довършва само първа част. Но и така тази поема оказва решаващо въздействие върху цялата революционна емиграция, формира поетическия талант у много хора, да не кажем всички млади революционери от онова време, които се занимават в поезия. Георги Раковски не успява да довърши и историческото си съчинение "Българска старина", като и тук по-правилно е да кажем че успява да публикува само първа част. Но и тази невероятна книга в историческо отношение, във връзка със собствената ни история е безценна.

Така че тия, които достигнахме възрастта на Раковски не ни остава друго освен да се помолим да свършим в този живот всичко, което би трябвало да свършим и Господ да ни даде нужното време...!

Няма коментари:

Публикуване на коментар