15 февруари 2018 г.

Българи и македонци

Ако ние българите имаме най-близки братя или братовчеди на Балканите, то това са македонците. Мисля по този въпрос няма спор...
Първо, езикът ни е еднакъв и най-вече граматиката. Тази граматика, се различава от граматиката на "славянските" езици. Писано е по този въпрос, а и аз съм писал преди няколко години.
Второ - историята ни е обща, като регион - Балканите, и второ, история с много общи герои, исторически събития и т.н.
Общ е и етническият ни произход, и той е такъв от най-дълбока древност, а не от времето на Средновековието, и това е също важно да се разбере.
И българи и македонци са в основната си част наследници на старото балканско население, от преди Христа, което може да наречем и трако-пеласгийско и илирийско и по още няколко начина...
Това, което ни разделя днес е следното... Първо, безумната теория за тюркско-монголския произход на прабългарите. Тази теория е наистина безумна, защото т.нар. прабългари не са друго, освен роднини на същото това балканско население, живели от северната страна на Дунав. Щом от едни истински траки, скити или славяни историческата наука успя да направи тюрки-алтайци, с далечен азиатски произход, значи в историческата наука всичко е възможно... За съжаление.
Т. нар. прабългари идват от земи, от Северното Черноморие, където още от дълбоката античност живее тракийско (разбирай сродно на балканското) и скитско (разбирай сродно със славянско) население. Така, както части от тракийския етнос в древността се заселват в Мала Азия и по-нататък, достигат чак към Иран и Индия, така се заселва и на север, достигайки чак до Северно море, още в хилядолетието преди новата ера. Този процес продължава и през Античността, повече по политически, отколкото по икономически причини. Това е бягството на големи групи балканско население на север под настъплението на Римската империя на Балканите. Това е дълъг процес който продължава няколко столетя. Имаме подобни примери и през Средновековието и през Възраждането ако щете (например преселването на бесарабските българи в Русия).
По времето на Римската империя много тракийски племена, със своите предводители преминават на северната страна на Дунав, за да запазят независимостта си. А после когато Рим завладява Дакия, бягат и още по на север. Много македонски (трако-македонски) племена правят същото, още през 2 век преди новата ера, генералите и войниците на Персей след поражението от Рим, се оттеглят на север.
Какво се случва през Ранното средновековие? На Балканите се заселват славяни (т.е. северни траки) и прабългари (трако-скити). Славяни се заселват повече в земите на днешна Македония и Гърция, и на днешните Западни Балкани, дори повече отколкото на територията на днешна България. В този смисъл Сърбия, Хърватия, Босна, Словения, са в по-голямата си част славянски държави, въпреки достатъчното наличие на старо илирийско (тракийско) население... Може да се каже, че македонците, освен че са основно представители на старото антично население, са дори малко повече славяни и от нас, българите...
Българите сме също представители основно на старото антично население. А това е все същото трако-илирийско, древнобалканско население.
Причини за конфликт и разделение между българи и македонци няма. Има само исторически и политически недоразумения, които трябва да бъдат изправени...

Няма коментари:

Публикуване на коментар