12 януари 2015 г.

Американските паркове - Ню Орлеанс

Продължаваме с прегледа на американските градски паркове.
Ню Орлеанс, градът край делтата на Мисисипи, известен с джазфестовете и разнообразното културно наследство. Това е един от най-южните градове в САЩ и най-големият град в щата Луизиана. Всъщност (Френска) Луизиана е единственият щат, в който се прилага френското, а не англо-саксонското законодателство.
Градският парк в Ню Орлеанс е шестият по големина в САЩ. Площта му е около 5.5 кв.км. Обширен парк с палми и друга вечнозелена растителност. Това се чувстваше и в средата на декември, когато имах удоволствието да го посетя. Самото предвижване до парка става с трамвай, доста симпатичен ретро трамвай, част от най-старата работеща трамвайна линия в САЩ.
Този парк е един от малкото самоиздържащи се градски паркове, въпреки огромната си площ и съответната нужда от повече средства. Това се постига чрез добър мениджмънт и провеждане на изложби, фестивали и всякакви други културни събития. Както и чрез такски и дарения. Самият аз попаднах на една много качествена и интересна изложба на открито и с тъга си помислих за нашите провинциални опити за изкуство в градска среда... Да не забравяме всъщност, че като население Ню Орлеанс е малко по-голям от град Пловдив.
Оформянето на градския парк в Ню Орлеанс започва в средата на 19 век. Тук обаче са запазени и известно количество вековни дъбове, на възраст около 600 години. В началото на парка, под наведени над водата вековни дървета, със спускащи се мъхове от тях, е оформено и голямо езеро. В това езеро плуват различни птици, сред които бели и черни лебеди... Почти като в приказките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар