18 ноември 2014 г.

Американските паркове

Ако човек живее в града, няма как да усети истински настъпването на есента, освен в градските паркове. Парковете са досегът на градския човек с природата. Имам слабост към парковете, тези подредени, полуопитомени градски пространства и ако имах възможност да уча отново, щях да запиша паркостроителство.
Преди четири години, едно от най-приятните ми впечатления от САЩ бяха именно градските паркове. Пристигнах в Щатите в средата на ноември, но меката есен беше благосклонна към мен и в следващите няколко седмици успях да се насладя на есенния градски пейзаж.
Пристигнах в Ню Йорк и моята обиколка започна от Сентръл парк. Световноизвестен, вероятно най-известният парк в света. И има защо.
Много може да се говори за този огромен правоъгълен парк, в център на Манхатън. Но времето няма да е достатъчно да разкажем дори и накратко за него. Но той е показван многократно по различни поводи, а и много хора по най различен начин са разказвали за него.

2 коментара:

  1. А защо заглавието е "Американските паркове", а има само един парк? Чакаме продължението :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да имаше технически проблем с качването на повече снимки, затова спрях до тук. Ще има подължение и то поне още пет-шест серии... : )

    ОтговорИзтриване