18 май 2014 г.

Кой управлява България?


Източник - ПОТВ

Вчера в студиото на Сашо Диков Кирил Домусчиев, човекът постигнал безпрецедентни успехи в областта на футбола, а може би и в бизнеса, заяви, че няма смисъл да се работи в България.

Става дума за човек, който се е доказал. Ако му се вярва, даже във футбола е на печалба.

Впрочем, даже публиката на "Лудогорец" изглежда по-нормална от пловдивската. След един предишен мач разградски фенове се бяха оплакали, че пловдивчани им викали задружно: "Турци сте, мама ви ще еба". Та така се представят наследниците на една хилядолетна цивилизация, които пак превиха глава пред разградските "турци".

Но това е друга тема.

Пред Диков Домусчиев призна, че планира инвестиции за стотици милиони, но не в България. Човекът се опита да обясни и защо прави това - защото ни управляват хора, които нищо не разбират от икономика.

Който е гледал внимателно за по-малко от 10 минути разбра защо в България е така и нищо не се променя.

Ама кой да чуе Домусчиев - нали е олигарх. Преди известно време чухме сериозни неща от Сашо Дончев - ама нали и той е олигарх. В петък пък гледах филм за Фил Филипов - един от най-успелите българи в света. Ама кой е чул за него - да не би да е футболист? Да не би да е Кобрата? Освен това дава лош пример - не уважава синдикатите, даже и германските. Може би за това изкарва фалирали предприятия от цял свят на печалба.

А у нас - разказа Домусчиев, "Товарни превози" върви твърдо към фалит, но не се приватизира. Как така ще дадем родния си транспорт на олигарсите? Които ще съкратят някои от безценните синдикални членове.

Дано не са гледали интервюто китайците, които все ги чакаме да инвестират - па макар и на половината на това, което би могъл да направи Домусчиев.

В събота и неделя дежурните в най-големите български сайтове, онези, които се хвалят с десетките хиляди посещения на ден, правят журналистика, като превключват телевзионните канали, за да чопнат нещо "скандално" и да го преразкажат.

Проверих сега - отзвукът от интервюто с Домусчиев е никакъв. Няма скандал. А това, че един от най-успелите българи не иска да инвестира в България - това просто не е новина. Ако беше казал, че ще сменя треньора или че се развежда, за да се ожени за някаква миска - щяхте да видите как се прави новина номер 1.

Онзи ден се запознах с един човек - съвсем нармален на вид, даже не пушеше пури. Оказа се, че е един от тримата най-големи производители в един бранш. От най-големите производители в света - да уточним. Никой не е чувал за него. И той ще инвестира, но не в България.

В това време хора, които през живота си не са разделили слама на две магарета, се пробват да управляват. Или се канят да управляват.

Домусчиев спомена как го управляват.

И Сашо Дончев е разказвал как го управляват.

Ама кой да ги чуе. Кой да ги покани да дадат акъл. Важното е да се хвърля прах в очите на хората. Да им се обещава реиндустриализация, европейски заплати и задължителна казарма, която ще спаси България.

Винаги съм казвал, че на всеки, който иска да управлява, първо трябва да се даде една бакалничка и след месец да му направим сметката по системата "дал Кольо - взел Кольо". И ако се окаже, че бакалничката е на кяр, ако всичко е платено и рафтовете са пълни със стока, значи човекът може. Да се пробва и върху България.

Само че се съмнявам колко политици ще издържат този изпит.

Явно има хора, които могат да управляват нещо повече от една бакалница. Ама те дават лош пример. И е по-добре да ги прогоним.

Какво ли би станало ако Кирил Домусчиев, Сашо Дончев и Фил Филипов поемат държавата? Дали няма да я уапрявляват по-добре от сегашните?. От предишните. И от следващите?

Ама това няма да се случи никога. Защото как ще си дадем държавата на чорбаджиите-изедници. Които със сигурност не плачат, като гледат бедните хора. И които със сигурност ще изметат половината ни чиновници.

Няма да допуснем това. Ако все пак тази идея започне да напредва, ще се хванем за оръжието.

Да живее народната ни република!


Адрес на публикацията - http://potv.eu/494570.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар