18 декември 2013 г.

Какво търсихме в интернет през 2013 година ?



Не мога да не коментирам новината от вчерашния ден, свързана с годишните данни на Гугъл, световната интернет търсачка.
Тя е свързана с това, кои са най-често търсените думи, въпроси и имена в Гугъл, от българските интернет потребители.
Тези данни се оповестяват за пъв път за България. Ето и резултати. Най-търсените думи през 2013 са:
1. Огледален свят 2.Пол Уолкър 3.Gangnam style 4.Гласът на България 5.Къртицата 6.Harlem shake 7.Чочо Попйорданов 8. VIP Brother 2013 9.Избори 2013 10.Google Street View
Най-търсените хора на 2013 са:
1.Пол Уокър 2.Чочо Попйорданов 3.Делян Пеевски 4.Bon Jovi 5.Grigor Dimitrov 6.Цветелина Грахич 7.Еделвайс 8. Млад Меринджей 9.Златко Баретата 10.Ахмед Доган
На пръв поглед данните изглеждат леко обезпокоителни. Най-търсените имена са на хора починали през настоящата 2013 години. Починали сравнително млади, по време на различни инциденти.
Следва името на корумпиран млад български политик, прочул се особено много през 2013. Следва името на световноизвестения Бон Джоуви, с концерт в България през 2013, като и имената на български тенисист, също световноизвестен, и една певица световнонеизвестна, което доказва единствено, че в България хората продължават да гледат едно пошло вечерно шоу. Прочулата се също през тази година в България Еделвайс и аз веднъж я търсих в Гугъл, дано жена ми да не разбере.
Какво означава съчетанието "млад меринджей" не знаех, докато не проверих, както вероятно и от Гугъл доста са се чудили какво е това име. Става въпрос за ромка, която нарича зетя си "млад меринджей", т.е "мениджър". Предпоследен в класацията е един оцелял през годините на прехода мафиот, а на последно място е и един оцелял успешно през годините на прехода политик.
Най-гледаният сериал в България през тази година очевидно е "Огледален свят". И тук отново трябва да си призная, че и аз го гледам. Това е първия турски сериал, който гледам, като не съм гледал "Перла" нито "Листопад". Предполагам че през 2009 година например, най-търсените думи в Гугъл са били "Инджи и Мехмед". т.е. в това отношение нищо ново през последните няколко години.
Преди да отсъдим с тежката си дума за народопсихологията на българина, нека направим един рязък завой от Изток на Запад и погледнем това, което е било най-търсено в Англия през 2013 година.
И тук на първо място, очаквано или неочаквано, е трагично загиналия Пол Уокър, звездата от "Бързи и яростни" (нямам представа дали това е сериал или нещо друго...)
На второ място е счетанието iPhone 5S, а на трето "царското бебе", т.е. детето на Кейт Мидълтън и принц Уилям.
В Англия хората са питали най-често в Гугул, "Какво е твъркинг?" и са търсили информация за Гранд Нашънъл.
Един от най-задаваните въпроси на Острова в интернет търсачката е бил и "Как да направим палачинки?" Което според мен показва, че Гугъл освен Чичкото, който знае всичко, е вече и Баща и Майка за голяма част от човечеството.

2 коментара:

  1. Търсенето на Еделвайс в интернет се толерира напълно. Може да пробваш също с Драцена, Момина сълза, Магнолия и Бегония. Жена ти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти благодаря, мило Веси! Андрей : )

    ОтговорИзтриване