22 декември 2012 г.

Дървото Бодхи

Във връзка с предишния постинг е и този.
Дървото, под което Сидхарта Гаутама постига просветление 530 години пр.н.е., е свещено за будистите от цял свят. Цялото място около това дърво днес е свещено и е като един храм на открито. Това място се намира в днешна Бодхгая, щата Бихар, Северна Индия. Тук е изграден впечатляващият Махабодхи темпъл, който се извисява от източната страна на свещеното дърво Бодхи. Това дърво е познато още и като асатта или на санскритки канна асса, което буквално значи "ушите на коня". Такова наименование е дадено на дървото, понеже формата на неговите листа е много специфична и напомня на конско ухо.
Латинското наименование на дървото Бодхи или както казахме Асатта е Ficus religiosa. Само че неизвестно кога, може би още в началото на 20 век, някой е прочел Фикус религиоза като Фигус религиоза и е помислил, че става въпрос за смокиня - фигус. Така и до днес, в по-голямата част от информацията за дървото Бодхи, ще прочетете, че то е било от рода на смокините. Може направо да прочетете, че Буда постигнал просветление, като стоял под една смокиня...
Така виждаме по какъв начин се е стигнало до едно недоразумение, по една малко позната тема. Каквато тема все още е животът и учението на Сидхарта Гаутама, мъдрецът от рода на Саките, наречен от света Буда - Истинският Пробуден.

На снимката - листа от дървото Бодхи

Няма коментари:

Публикуване на коментар