23 юни 2011 г.

Изненадай себе си

Инициативата за развитие, за разнообразие, както отбелязах в предишната тема, винаги трябва да излиза от нас самите. Редките случаи, когато други ни водят към интересното, вълнуващото, удовлетворяващото преживяване, трябва да се разглеждат по скоро като изключение или шанс от страна на съдбата. Както е казал народът - "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", а също и "Господ помага, но в кошара не вкарва", т.е. основната дейност е в твои ръце.
За да изненадаш себе си е необходима разбира се инициатива и енергия, което наистина е голям проблем, особено когато сме изтощени и най-много се нуждаем от разнообразие и промяна. Но предприемането на малки стъпки в една или друга посока, които неусетно стават на големи крачки, е все пак нещо напълно постижимо за всеки човек.
Така наречените "изненади" в ежедневието всъщност може да са напълно прости неща.
Свикнали сте например да се прибирате по един и същи маршрут след работа? Ами един ден просто сменете маршрута и се приберете по друг, особено ако вървите пеша. Със сигурност ще видите нови или по-малко познати улици, къщи, хора. Нищо, ако това отнема няколко минути повече. Може да се окаже приятно изненадани, или дори вдъхновени.
Свикнали сте след работа веднага да влизате в къщи и да се залавяте с друга работа. Ами тогава поспрете се пред мястото където живеете, вдъхнете аромата на липите (които вече попрецъфтяха), поседнете на пейката пред блока или в близката квартална градинка. Също може да откриете неочаквани или интересни неща, а и вече е лято все пак (или мека и вдъхновяваща есен).
Да изненадаш себе си означава да направиш нещо, което е необичайно (в една или друга степен) за самите вас. Да се озовеш на място, за което дори и не си предполагал, че съществува или че изглежда по еди какъв си начин. Да се отдадеш на спорт, когато си свикнал да лежиш през почивния ден, да се захванеш с ново хоби или занимание, или както казах просто да се разходиш някъде. Или пък защо не и обратното. Да се поинтересуваш от неща, които по принцип не те интересуват, или да поговориш с хора, които имат друг кръг от занимания и интереси - това също може да донесе нови впечатления и вдъхновение. Изобщо ежедневието предоставя доста възможности, които могат да направят деня ти по-интересен и вълнуващ, но е необходима и доза инициативност от твоя страна.

1 коментар:

  1. Напълно споделям написаното,за съжаление промяната не е толкова лесно изпълнима, колкото изглежда. Живеем като насън, полусъзнателно, изпълнявайки стереотипни програми, които унифицират ежедневието, за да пестят енергия, но всъщност го лишават от такава. Далай лама казва, че всяка година човек трябва да посети поне едно напълно непознато място.

    ОтговорИзтриване