8 април 2011 г.

За 1300 човека повече

По последни данни от преброяване 2011, българите живеещи в страната са намалели с над половин милион души. Увеличило се е населението само в големите градове и области - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Във всички останали градове и области населението е намаляло...
Населението на Пловдив и Варна е почти изравнено. За последните десет години населението на Пловдив град е намаляло с 6000 човека, а на Варна се е увеличило с близо 18 000 човека. Пловдив все още е втори по големина град с 1300 жители повече.
Ако тази тенденция се запази, само след няколко години нашата морска столица ще е вторият по големина град, без всякакво съмнение.
Аз виждам две основни причини за да се стигне до размяната на второто и третото при Пловдив и Варна. Първата причина се казва София. От години тя привлича едни от най-качествените пловдивчани, с големите заплати и възможността за развитие. Просто ми е мъчно като се сетя колко пловдивчани заминаха да живеят и работят в столицата. Разстоянието от 150 километра между двата града обаче, прави възможно преселилият се в София пловдивчанин при желание всяка седмица да се прибира до родния си град и така да не се откъсва напълно от него. При варненчани живеещи в София, такава едно придвижване е трудно, дори и веднъж в месеца. Поради това миграцията от Варна към София е по-слаба.
Втората причина е икономическото развитие на Пловдив и Варна през последните две десетилетия. Варна от години печели титлата "най-добър град за живеене". Икономиката и туризмът там са в развитие. Тук пловдивчаните са заети единствено с вътрешнопартийни разпри, местят си го от единия крачол в другия и викат "Ние сме най-големите" и "Ние сме най-древният град в Европа". Най-големите сме, ама сега ще бъдем трети, а както е тръгнало скоро и 13 може да станем. Освен градската градина в центъра на града, по големите квартали, където живеят основно млади хора, трудно може да намериш добре поддържан парк или градинка. За последните 20 години, "най-древният град в Европа" беше 17 години без археологически музей! Как да обясниш този факт на хилядите туристи? Добре че миналата година най-после отвориха музея... Зоологическата градина в града също отдавна е затворена за посетители, и младите семейства от Пловдив в момента водят децата си на зоологическа градина в Стара Загора... За нивото на заплатите, за безработицата, и отношението на работодателите към служителите в града изобщо няма да говорим, защото това е до голяма степен и общонационален проблем.
И така скъпи пловдивчани, свиквайте с мисълта за третото място, а на варненчани - Честито!

Няма коментари:

Публикуване на коментар