17 март 2011 г.

Пловдив - градът на котката

Ако през последните години кучето се е превърнало в символ на столицата, то котката отдавна е символ на град Пловдив. Котките, които се мотаят из улиците на града, пред гаражи, градинки, в задните дворове, препичат се на слънце по оградите или направо върху леките автомобили на гражданите, правят впечатление на всеки, посетил града.
Броят на бездомните котки в Пловдив е над седем хиляди, според неправителствените организации, а според данни от общината е двойно по-голям. Вероятно това разминаване се дължи на опита, от преди няколко месеца, за започване на кампания за намаляване броя на уличните котки. Всъщност понятието улична котка или бездомна котка не е съвсем точно, защото като правило тук, във всеки двор, във всеки блок или кооперация, съществуват хора, които се грижат за т.нар. бездомни котки. За разлика от кучетата, дори когато се съберат на групи, котките не нападат хората, а единственото в което могат да бъдат обвинени е пренасянето на зарази и болести, в което и несправедливо бяха набедени от община Пловдив. Подобно и на софиянци обаче, пловдивчани твърдо застанаха зад правото на съществуване на своите любимци.
За котките се твърди, че се привързват повече към дома, към даденото място, отколкото към човека, макар други да казват, че това не е вярно. За котките също така се казва, че обичат да населяват стари поселища, такива населявани за дълги векове и хилядолетия от човека. Всъщност и в София съществува не малък брой котки из дворовете на къщите и кооперациите, но проблемът с бездомните кучета измества въпроса за тяхното съществуване на заден план.
Котките като цяло са топлолюбиви животни, обичат дългата дрямка и понякога предпочитат самостоятелния живот пред съобществата. Котките не се отличават с особена интелигентност, като се случва да не могат да „разчетат” правилно поведението и реакциите на човека срещу тях. Но за сметка на това имат отлично зрение, както през деня, така и през нощта.
По котки, които чувстват улиците и града като свои дом, Пловдив напомня на много южноевропейски и средиземноморски градове в Италия, Южна Франция, Гърция, Турция и т.н.



Ето и още по темата, статия, публикувана в списание ГЕО, преди около година-две -

http://www.geo-bg.bg/p-teshestviya/grad-t-na-kotkite

2 коментара:

  1. Скъпи колега,
    Позволявам си да не се съглася с теб по въпроса за интелегентността на котките - това ти твърдение паказва, че просто си нямаш котка/котарак вкъщи.
    Моят личен опит показва точно обратното - котката е високоинтелегентно същество, със силно изразена индивидуалност и (невероятно, но е факт) - с чувство за хумор ;-) Освен това винаги, без изключение, са наясно с човека до/срещу себе си... дори повече, отколкото ни е приятно.
    Поздрявявам те за чудесния блог, дерзай!
    Ралица

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Рали,

    веднага се съгласих с твоите забележки, макар че го пиша едва сега.

    ОтговорИзтриване