11 март 2011 г.

Японският кораб се разтресе

Японският кораб се разтресе. Страната на изгряващото слънце е в беда. Една от най-силните икономики в света е поставена за пореден път пред тежко изпитание.




Винаги в момент на подобни бедствия - наводнения, земетресения, изрегване на вулкани, пожари, цунами и т.н. - си задаваме въпроса - Защо точно на тази конкретна държава? Божие наказание ли е това или нещо друго?
Мисля си че в случая, ако това е наказание, то е наказание за целия свят. Наказание за материализма, който води към привидно благополучие, но и към безотговорно отношение на човека към природата в римския стил - "След нас и потоп".
Преди 3 години, моята приятелка Йоко Шибутани ми разказваше за това, че Япония бързо се променя под европейско и американско влияние. Отношението на младите хора към обществото става все по-безотговорно, масови убийства, на по 5-6 и повече човека, вече не са рядкост и в Япония. Отношението към старите хора от страна на държавата ставало все по-малко уважително, да не кажем направо сурово. И други такива работи.
Все пак струва ми се, че в днешния глобализиран свят, подобни природни катаклизми са предупреждение към всички и наказание за всички (особено за спекулиращите с цените на петрола на световните борси).

3 коментара:

  1. Възможно е също така и планетите да влияят при такива поредици от катаклизми. От 11 март навлизаме в 7-год.цикъл на хаос и промени/коренни/ - Сагурн бил навлизал от Риби в Овен....Инак дълбоко вярвам във вълновата същност на света и взаимовръзката на проявлениятя му....

    ОтговорИзтриване
  2. Дано този седемгодишен цикъл да е по-кратък...
    Да се помолим за японците, дано да овладеят ситуацията във Фукошима.

    ОтговорИзтриване
  3. Ето и едно интересно интервю с българин, живеещ в Япония, и това което се случва в Япония след земетресението -

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3721571

    ОтговорИзтриване